Layer 1
Een unieke wellnessbeleving met alles erop en eraan Laat je in de watten leggen door onze arrangementen

Eerste keer naar de sauna

Voor het eerst een sauna bezoeken. Op deze pagina vindt u verschillende tips. Daarnaast kan ons gespecialiseerde personeel u tijdens u bezoek aan Sauna Den Ilp uitgebreid uitleg geven hoe u optimaal kunt genieten van dit avontuur.

Rustig opbouwen

Als u voor het eerst naar de sauna gaat dan is het in het begin belangrijk goed stap voor stap op te bouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. U kunt het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur. Dit is bij ons de zoutsauna (60 °C). Als deze temperatuur bevalt kunt u wat warmere sauna’s opzoeken. De temperaturen staan bij onze sauna’s boven of naast de deur aangegeven.

Nadat u een saunabad heeft bezocht is het belangrijk uw lichaamstemperatuur terug te brengen naar de normale ± 37°. Dit doet u door net zolang op af te koelen, als op te warmen. Heeft u 15 minuten in de sauna, stoombad of whirlpool gezeten, dan neemt u 15 minuten de tijd om af te koelen. U loopt een rondje buiten, spoelt u af met koud water, u dompelt u onder in het koude dompelbad en sluit af met het zwembad.

Wat meenemen als je naar de sauna gaat?

Gaat u voor het eerst naar de sauna, dan vraagt u zich wellicht af welke dingen u mee moet nemen. Hieronder vindt u een lijst met dingen die handig zijn om mee te nemen.

  • Badjas: Een badjas draag je tussen de saunagangen door en in de rustruimtes en eet- en drinkgelegenheden. U kunt er voor kiezen een eigen badjas mee te nemen, u kunt echter ook een heerlijke zachte badjas huren bij onze receptie.
  • Slippers: Het dragen van slippers is (buiten de sauna's en baden) verplicht, dit voor de hygiëne en het voorkomen van uitglijden. U kunt slippers bij ons huren of zelf meenemen. 
  • Handdoek: Natuurlijk is het belangrijk om een grote handdoek mee te nemen, waarop u in de sauna's kunt liggen. Ook deze kunt u eventueel huren bij de receptie.
  • Flesje: Daarnaast raden wij het aan een klein flesje mee te nemen om af en toe tussendoor wat water te kunnen drinken. Op diverse plekken in onze sauna vindt u punten om water te tappen.
  • Tijdschrift, boek of e-reader (eventueel): Het gebruik van een mobiele telefoon is in onze sauna verboden. Wel kunt u een tijdschrift, boek of e-reader meenemen. Onze rustruimtes bieden een mooie locatie om helemaal weg te dromen in het verhaal.

Het dragen van badkleding is in onze sauna niet toegestaan. Deze hoeft u dan ook niet mee te nemen. Ook het gebruik van een mobiele telefoon is in onze sauna verboden. Waardevolle spullen kunt u opbergen in uw kluisje.